Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.
- Home
- Blogs
- Bazen en collega's
- Omgaan met conflicten op de werkvloer
Omgaan met conflicten op de werkvloer
Waar mensen samenwerken kunnen conflicten ontstaan, zo ook op de werkvloer. Je zit er nooit op te wachten, maar als het gebeurt is het wel belangrijk dat je weet hoe je ermee om kunt gaan. Yvonne Weernink van Advocaten van Waerde is een ervaren arbeidsrecht advocaat. In dit blog vertelt ze wat je kunt doen bij een conflict op de werkvloer.
Wat kan een arbeidsrecht advocaat voor jou betekenen?
“Als arbeidsrecht advocaat sta ik óf de werkgever óf de werknemer bij. Werknemers schakelen mij in voor bijvoorbeeld een advies over zaken als het beoordelen van een arbeidsovereenkomst, of een concurrentiebeding. Maar werknemers komen ook bij mij als er conflicten op de werkvloer zijn. Deze gaan vaak over het functioneren, over ziekte en heel vaak over ontslag.
Voor een advocaat arbeidsrecht is het fijn vroeg bij ieder conflict betrokken te worden. Op die wijze kan ik meedenken over het verkleinen van het conflict. Hoe kan het worden bijgestuurd en daarmee voorkomen, of hoe kan het worden opgelost. Ik kan dan samen met de werknemer zoeken naar de beste oplossing.”
Tips bij conflicten op het werk
“Heb je te maken met een conflict op je werk? Misschien een conflict met je werkgever of juist met een directe collega? De volgende stappen zijn dan erg belangrijk om te zetten.”
Praat erover
“Wanneer je ergens meezit op je werk, bijvoorbeeld een collega die je voor jouw gevoel negeert, of onterecht kritiek heeft, is de eerste stap om het gesprek aan te gaan. Dat gesprek zou je zelf direct met die collega kunnen voeren. Durf je dat niet of ben je bang dat je emoties de overhand krijgen? Kijk dan met wiens hulp je wel een gesprek daarover kunt aangaan. Binnen een bedrijf is er vrijwel altijd iemand die je ermee kan helpen.
Kun je het niet kwijt bij een collega, of je leidinggevende, of een HR-medewerker? Veel bedrijven hebben daarnaast ook een vertrouwenspersoon. Bedenk altijd dat je alleen samen, door op een constructieve manier over het conflict te praten, een oplossing kunt vinden. Durf je het toch niet zelf op je werk bespreekbaar te maken? Praat dan met familie of vrienden. Vertel waar je mee zit, waar je tegenaan loopt en dat je niet weet hoe je het moet aanpakken. Vrienden en familie zullen je ook advies geven. Dat advies kan ook zijn: ga naar een advocaat. Maar misschien kunnen ze je ook helpen door mee te gaan naar jouw werkgever voor een gesprek.”
Vraag om coaching of mediation
“Als je eenmaal in gesprek bent met je werkgever of collega’s en je komt er nog niet uit, vraag je werkgever dan om een coach of mediator in te schakelen. Een conflict met een of meer collega’s zorgt zoals gezegd voor minder werkplezier. Een coach helpt jou en je collega(‘s) het conflict samen op te lossen. Dit kan door individuele begeleiding of door team-coaching.
Bij een conflict met je werkgever kun je je werkgever vragen om een onafhankelijke mediator in te schakelen. Een mediator helpt jullie om samen te kijken of je als werkgever en werknemer bijvoorbeeld nog samen verder kunt. Een mediator helpt jullie beiden om samen afspraken voor de toekomst te maken. Als blijkt dat jij en je werkgever geen afspraken voor de toekomst kunnen maken, dan zullen afspraken over het beëindigen van je arbeidsovereenkomst moeten worden gemaakt.
Vaststellingsovereenkomst
Het wordt dan een zogenaamde exit-mediation. Schakel dan als werknemer direct een advocaat arbeidsrecht in. Je weet dan wat je rechten en plichten zijn in het conflict, voordat er in de mediation afspraken worden gemaakt over het beëindigen van het dienstverband. Ook een mediator kan immers een vaststellingsovereenkomst opstellen.
Bij het kiezen van een mediator is het belangrijk dat de mediator gespecialiseerd is in arbeidsrecht. De mediator heeft dan ook verstand van zaken bij het opstellen van zo’n vaststellingsovereenkomst. Je verliest immers als werknemer je baan en dan is het belangrijk dat de gevolgen daarvan voor jou goed geregeld zijn.
Let op: de mediator is neutraal en behartigt niet jouw belangen als werknemer! Teken nooit een vaststellingsovereenkomst (ook al wordt die in de mediation voorgelegd) zonder dat ook een advocaat voor jou als werknemer heeft gekeken of dit in jouw geval de beste oplossing is.”
Schakel een advocaat in
“Als je als werknemer aanvoelt dat je niet meer lekker op je plek zit of dat je je baan gaat verliezen, is het verstandig om op een vroeg moment al een advocaat in te schakelen. Zo kun je op tijd het proces gaan sturen. Ik zie bijvoorbeeld vaak dat werknemers tijdens een loopbaancoaching traject, zoals bij Elffers, ontdekken dat ze eigenlijk weg willen bij hun huidige werkgever en hun talenten anders willen inzetten.
Als advocaat help ik ze bij een vaststellingsovereenkomst om daar met de werkgever goed uit te komen. Maar ook de werknemer die min of meer onverwacht hoort dat hij ontslagen gaat worden, doet er goed aan zo snel mogelijk een advocaat in te schakelen. Ook in dat geval help ik de werknemer met het krijgen van een goede vaststellingsovereenkomst. ”
Vragen over arbeidsrecht?
Heb je vragen over arbeidsrecht of ben je benieuwd of een advocaat jou zou kunnen helpen met een conflict? Neem dan contact op met Yvonne Weernink.
mail: yw@advocaten-van-waerde.nl
tel: 033-820 0388