Vertel ons eerst voor wie je tips, inspiratie en artikelen zoekt:
- Home
- Blogs
- Bazen en collega's
- Is je baas je de baas?
Is je baas je de baas?
Ik mag natuurlijk niet generaliseren, maar mij valt op dat wij Nederlanders wel een bijzondere kijk hebben op het fenomeen ‘baas’ en dan bedoel ik specifiek: de directeur, de manager, de leidinggevende, ofwel degene aan wie we rapporteren.
Anders dan in de landen om ons heen, vinden wij dat de baas een hindernis is om vlot en soepel ons werk te kunnen uitvoeren. En we vinden hem een obstakel voor de vrijheid die we nodig hebben om de beste koers voor ons bedrijf of afdeling te bepalen. De baas zit ons eigenlijk in de weg.
Dit is natuurlijk een groot probleem en tegelijkertijd een vruchtbaar gespreksonderwerp met kennissen en vrienden: “Hoe is het op je werk?” “Goed, maar het zou zo veel beter kunnen als m’n baas ...”
We plaatsen het probleem, en het uitzicht op een oplossing, bij de baas. Als het over inhoudelijke aspecten van het werk gaat, is dat terecht. De baas moet aangesproken worden en draagt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van problemen. Maar als het over jouw toekomst, jouw ontwikkeling, jouw carrière-succes gaat ligt dat anders.
Niet outsourcen
Als het om persoonlijke vraagstukken gaat, zijn we veroordeeld om zelf te kiezen. ‘Veroordeeld’, want we kunnen er niet omheen en ‘zelf’, omdat er niemand anders is die het kan. Voor je loopbaanontwikkeling geldt dit zeker. Dit onderwerp is te persoonlijk, te strategisch en te bepalend voor je geluk om het aan anderen over te laten. Werken aan loopbaanontwikkeling kun je niet outsourcen, zeker niet aan je baas. En voor de goede orde, je toekomst teveel laten bepalen door de rol die je baas speelt in het bedrijf is ook een vorm van outsourcen.
Insourcen dus, maar hoe dan?
Doe eens een stapje achteruit en bekijk ‘de dramatische kant’ met iets meer afstand. Met dramatische kant bedoel ik: het spektakel, het toneelstuk dat zich afspeelt en waarover je op feestjes en met vrienden zo lekker beeldend, en jezelf wentelend, kunt praten.
Neem die afstand en stel jezelf de enige echte vraag die je verder helpt: hoe wil ik verschijnen op dit podium? Wie wil ik zijn in de situatie die zich op mijn werk kennelijk aan mij aandient?
Als je bepaald hebt hoe je wilt verschijnen, stel jezelf dan de vraag wat je verhindert om te verschijnen zoals je dat zou willen. De sleutel: tijd nemen voor zelfreflectie. Wat heb je al in huis? Wat moet er in je veranderen? Wat moet je nog ontwikkelen? Insourcen mag je letterlijk nemen. De bron die je in staat stelt om je loopbaanontwikkeling vorm te geven zit in jezelf en niet extern. Dus niet bij de baas? Zeker wel, maar alleen als hij je hierbij kan helpen.
Wil jij beter overweg kunnen met je baas?
Bekijk ons programma:
Follow Up
In dit programma word je individueel begeleid door je loopbaancoach. Samen analyseren jullie wat er aan de hand is en krijg je een spiegel voor wat jouw aandeel is. Jullie bepalen samen de beste strategie om de situatie blijvend te verbeteren.