Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.
Iedereen reageert anders op ontslag. De manier waarop een werknemer en werkgever uit elkaar gaan is daarbij van groot belang. Wanneer het voor de werknemer niet echt duidelijk is waarom hij of zij eruit moet, dan kan het loskomen weleens langer duren.
Globaal komen wij 3 ontslagsituaties tegen bij onze cliënten:
1. In goed overleg
De situatie waarbij de medewerker al langer twijfelt of hij/zij op de juiste plaats zit. Waarbij hij/zij zich niet verder kan ontwikkelen, of zich niet kan vinden in de veranderingen of de koers die de organisatie is ingeslagen. Uiteindelijk komt er in ‘goed overleg’ een vaststellingsovereenkomst. De medewerker is al langer bezig afscheid te nemen en het loskomen van zijn/haar baan valt niet zo zwaar.2. Boventallig
De medewerker die bij een reorganisatie boventallig is geworden. In veel gevallen is de reorganisatie al ruim van tevoren aangekondigd, of zoals bij veel grote bedrijven, één van de vele. Er is een sociaal plan en de medewerker kan zich vrijgesteld van werk, een aantal maanden voorbereiden op een nieuwe toekomst. Op het moment van het echte afscheid is de medewerker al redelijk los van de oude baan.In beide genoemde situaties helpt het loslaten van je oude baan als je aan de slag kunt gaan met je toekomst. Nieuwe perspectieven ontwikkelen, plannen maken, netwerken, solliciteren. Actief bezig zijn; een nieuwe baan vinden is net zo intensief als een baan hebben. Doe daarnaast dingen die je leuk vindt of die je voldoening geven. Een klus in huis of in de tuin die je al jaren wilt aanpakken. Sporten, bewegen, leuke dingen doen met je gezin of vrienden.
3. Plotseling ontslag
Lastiger: de werknemer die om onduidelijke redenen na een langdurig werkverband ‘ineens’ wordt ontslagen.
We komen het helaas regelmatig tegen. Na 10, 20, soms 30 jaar bij hetzelfde bedrijf werkzaam te zijn geweest, nooit problemen te hebben gehad met zijn of haar functioneren en dan ineens een nieuwe baas waarmee het niet klikt. 6 weken later zit diegene ziek thuis, of 2 maanden later aan tafel met een advocaat over de vaststellingsovereenkomst.
Dat doet pijn en iemand zal tijd nodig hebben om het te snappen. Lag het aan mij? Functioneerde ik niet goed? Wat ging er dan niet goed? Naast het missen van collega’s, werk en de voldoening die het werk geeft, slaat de onzekerheid over eigen kwaliteiten toe.
Lastig loskomen
In deze situatie is het lastiger om los te komen van je baan. Angst, boosheid en verdriet staan een open blik op de toekomst in de weg. Om deze emoties te verwerken heb je tijd nodig. Het helpt ook als je begrijpt welke processen hebben geleid tot je ontslag; waar had je invloed op kunnen hebben, en waarop niet?
Uiteindelijk gaat het erom dat je inziet dat jouw tijd bij dat bedrijf eindig was, maar dat dat niets afdoet aan jouw kwaliteiten als professional. Focus op je successen uit het verleden, onthoud je mooie ervaringen en hervind daarmee het vertrouwen in jezelf.
Dat helpt bij het loslaten!