Stel je voor: je rijdt in je auto en besluit om pas te stoppen voor brandstof wanneer de tank volledig leeg is. Er zit tenslotte nog wat benzine in, dus waarom zou je stoppen? Natuurlijk besef je dat dit niet slim is – want vroeg of laat kom je stil te staan, ergens langs de weg, en moet je alsnog tijd en energie investeren om weer verder te kunnen.

Gek idee? Misschien. Maar toch is dit precies hoe veel mensen met hun loopbaan omgaan. We blijven doorgaan, vaak zonder pauze of reflectie, totdat onze energie of motivatie volledig op is. Pas dan beginnen we na te denken over onze carrière: wat willen we écht? Waar liggen onze krachten? Hoe kunnen we verder groeien?

Net als bij een auto is het belangrijk om je loopbaan actief te onderhouden, voordat je stil komt te staan. In deze blog deel ik hoe je dit kunt doen, met praktische tips om je loopbaan duurzaam en energiek te houden.

Voorkom dat je vastloopt met een persoonlijke blauwdruk

Bij Elffers werken we met een persoonlijke blauwdruk. Dit is een simpel maar krachtig hulpmiddel waarmee je je carrière actief kunt sturen. De blauwdruk helpt je om vier essentiële vragen voor jezelf te beantwoorden:

  • Wie ben ik?
  • Wat kan ik?
  • Wat wil ik?
  • En misschien wel het belangrijkste: Hoe krijg ik wat ik wil?

Maar dat is niet alles. Naast het beantwoorden van deze vragen, helpen we je ook om je verhaal rondom deze onderwerpen scherp te krijgen. Je persoonlijke verhaal is minstens zo belangrijk als de antwoorden op de vragen, omdat het je helpt om zelfverzekerd en authentiek over te komen in zowel persoonlijke als professionele situaties.

Tips om je loopbaan op koers te houden

Het bijhouden van je persoonlijke blauwdruk is één ding, maar er zijn ook praktische stappen die je kunt nemen om ervoor te zorgen dat je loopbaan op koers blijft.

Hier zijn een paar van mijn beste tips:

✔️ Regelmatig reflecteren

Reserveer elke week tijd om te reflecteren op wat je doet en waar je naartoe wilt. Persoonlijk plan ik elke vrijdag een korte ‘meeting’ met mezelf. In 15 tot 30 minuten kijk ik terug op de afgelopen week: wat ging goed, wat kan beter, en wat wil ik meenemen naar de volgende week? Dit helpt me om scherp te blijven en regelmatig mijn blauwdruk te checken.

✔️ Blijf jezelf ontwikkelen

Ook als het goed gaat, is het belangrijk om te blijven leren en jezelf te ontwikkelen. Hier zijn enkele praktische manieren om dat te doen:

  • Lees boeken die je inspireren en je blik verruimen.
  • Volg cursussen, seminars en webinars. Online zijn er talloze (vaak gratis) mogelijkheden.
  • Neem tijd om te reflecteren en te groeien, zowel persoonlijk als professioneel.

✔️ Denk vooruit

Vooruitdenken is essentieel voor een duurzame carrière. Weet wat er speelt in jouw vakgebied en anticipeer op veranderingen. Hier zijn een paar manieren om dat te doen:

  • Bezoek conferenties om op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen.
  • Plan intervisie met collega’s of vakgenoten om kennis te delen en van elkaar te leren.
  • Onderhoud actief je netwerk, bijvoorbeeld door koffie-afspraken te maken met mensen in je vakgebied.

Onderhoud je loopbaan net zoals je je auto onderhoudt

Net zoals een auto brandstof en onderhoud nodig heeft om te blijven rijden, heeft je carrière dat ook. Regelmatige reflectie, zelfontwikkeling en vooruitdenken zorgen ervoor dat je niet stil komt te staan. En mocht je merken dat het moeilijk is om je persoonlijke blauwdruk zelfstandig scherp te krijgen, dan kan het inschakelen van een coach je enorm helpen.

Laat je niet verrassen: begin vandaag met investeren in je loopbaan

Wacht niet tot je vastloopt voordat je nadenkt over je volgende stap. Door actief te reflecteren en jezelf te ontwikkelen, houd je je loopbaan op koers en zorg je ervoor dat je carrière duurzaam en betekenisvol blijft.

Heb jij al een persoonlijke blauwdruk? Of merk je dat je moeite hebt om de antwoorden op deze vragen voor jezelf helder te krijgen?

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe wij je kunnen helpen om richting te geven aan je loopbaan én je verhaal krachtig neer te zetten.

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.