Volgens het CBS werkt 1 op de 3 werknemers langer dan 10 jaar bij dezelfde werkgever. Ik spreek veel van deze mensen. En hoor hoe ze daar van de ene functie in de andere rollen. Ze krijgen kansen, leren veel, groeien mee in de veranderingen die zich voordoen. Én krijgen maandelijks salaris op hun rekening gestort. Maar dan...

Uit je comfortzone

Dan begint het te knagen bij sommigen van die trouwe werknemers. Ineens is er het besef dat er zich minder kansen voordoen. Dat ze al twee jaar aan het lijntje worden gehouden, maar dat de beloofde promotie er nog steeds niet is. Dat de sfeer anders is dan 10 jaar geleden. Dat niet meer alles kan, dat er niet naar hen geluisterd wordt. Tijd om te gaan! En dat komt vaak met twijfels, zoals ‘Wie zit er nog op mij te wachten?’ of ‘Ga ik wel genoeg verdienen in een andere omgeving?’

Herkenbare en begrijpelijke vragen, die je behoorlijk kunnen tegen houden om in beweging te komen.

Een nieuwe werkkring vinden is voor iedereen die al langer werkt een flinke stap uit zijn/haar comfortzone, óók voor hen die bij meerdere werkgevers hebben gewerkt. Je gaat de zekerheden van je huidige baan opgeven en je betreedt een nieuwe, onbekende wereld.

In de huidige arbeidsmarkt zijn er volop kansen en mogelijkheden, een goed moment om actief met je volgende stap aan de gang te gaan. Maar het gaat niet vanzelf!

7 tips

Hier tips voor de trouwe werknemer die toe is aan een andere omgeving.

1. Wat heb ik te bieden?

Draai de vraag ‘wie zit er op mij te wachten?’ om in ‘wat heb ik te bieden?’ Wat is je expertise, welke vaardigheden heb je ontwikkeld?

2. Je eigen ontwikkeling

Bedenk dat het vooral gaat om hoeveel functies je hebt gedaan. Als je bij dezelfde werkgever elke 3 á 4 jaar een nieuwe functie hebt gehad dan heb je laten zien dat je jezelf steeds weer hebt uitgedaagd en ontwikkeld.

3. Reality check

Doe de reality-check en vraag mensen uit je netwerk om met je mee te denken, waar zien zij jou met jouw competenties werken? En check welke salarissen er in andere omgevingen worden betaald.

4. Bekijk vacatures

Ga eens serieuzer naar vacatures kijken, wat wordt er gevraagd? Waar zit er overlap met jouw profiel en waar kun je eventueel nog aan werken of bijleren.

5. Praat met oud-collega's

Praat met oud-collega’s die eerder zijn vertrokken; waar kwamen zij terecht en hoe bevalt het hen?

6. Maak een plan

Maak een planning; wanneer wil je een nieuwe baan hebben? Creëer voor jezelf vaste momenten om hiermee bezig te zijn.

7. Zoek steun

Een nieuwe baan vinden is een intensief proces, vooral als je al een drukke baan hebt. Zoek een maatje om mee te sparren, die een stok achter de deur is waardoor je aan de gang blijft.


En tot slot: Weet dat je niet de eerste bent die na een lange periode een mooie stap naar een nieuwe omgeving heeft gemaakt.

Wil jij een andere baan, maar vind je het lastig om jezelf te profileren of de discipline op te brengen?

Vraag naar onze begeleidingsmogelijkheden of bekijk een van de programma's hieronder.

Contact

Deze programma's helpen je:

Online begeleiding

Virtual-Career Check

In een compact en gestructureerd loopbaanontwikkelings- traject van 6 gesprekken helpen we je met het bepalen van je volgende stap en een baan die bij je past.


Individuele begeleiding

Career Check Executive

8 sessies

Executive ontwikkeling gericht op complexe loopbaanvragen en persoonlijke groei voor (hoger) management en professionals die een volgende stap in hun carrière willen maken.

Individuele begeleiding

Career Switch

Of je er nu zelf voor kiest of je werkgever: je gaat op zoek naar nieuw werk buiten je huidige organisatie. In een gedegen outplacement traject (ca 6 maanden) helpen we je goede keuzes te maken voor werk dat bij jou past en bij het benaderen van de arbeidsmarkt.

Machiel maakte na 20 jaar bij dezelfde werkgever de overstap:

Wij gebruiken cookies om onze dienstverlening en website te verbeteren, ook van derde partijen. Door op accepteer te klikken gaat u hiermee akkoord. Klik hier voor meer informatie.